Bijeenkomst ”Eigen Plan”; een voorbeeld van schuldhulpverlening

Afgelopen vrijdag 15 januari nam ik
deel aan de bijeenkomst “Eigen Plan”, op verzoek van het PvdA ombudsteam in Amsterdam Noord.

Eigen Plan
De bijeenkomst ging over een gezin uit Amsterdam Noord die door het faillissement van hun eigen bedrijf (met alle gevolgen van dien) enorm in de schulden terecht is gekomen.
De samenwerking met schuldhulpverlening liep sinds de aanmelding in 2013 erg moeizaam wegens verschillende redenen. Het gezin met 3 kinderen kwam hierdoor erg in de knel.

Het probleem
Ayse Konuksever heeft als actieve sociale buurtbewoonster deze zaak opgepakt. Ze voelde zich verantwoordelijk voor het welzijn van het gezin en heeft ze geholpen met deze lastige kwestie. Het gezin was ten einde raad. Het probleem ontstond doordat er vanaf het begin ruis ontstond in de communicatie met schuldhulpverlening, waardoor de dienstverlening geheel vastliep.

Naar een oplossing
Het doel van deze bijeenkomst was om te kijken naar waar voor dit gezin mogelijkheden lagen om hun hoofd boven water te kunnen houden. Problemen rondom communicatie zijn nu uit de wereld geholpen. Ayse heeft een bemiddelende rol kunnen spelen door o.a. de partijen bij elkaar te brengen. Ik heb haar daar bij kunnen helpen. Beide partijen weten nu bovendien waar zij aan toe zijn en wat zij van elkaar kunnen verwachten. Nu heeft het gezin een vaste schuldhulpverlener, maatschappelijk werkster en een sociaal raadsvrouw.

Perspectief en voor ons een les
De bijeenkomst verliep goed en was zeer waardevol. Het belangrijkste was dat zij zich gehoord voelden door politiek en deze instanties. Het gezin heeft nu weer perspectief en kan na een lange weg weer uit het dal klimmen. Hiervoor zijn ze erg dankbaar. Deze bijeenkomst was hiermee zeer geslaagd, en ook voor ons in de politiek een wijze les.

Strijd tegen obesitas onder kinderen

Kind_weegschaal312Twee weken geleden bracht de GGD Amsterdam nieuwe cijfers uit over overgewicht bij kinderen die ik ronduit schokkend vond om te lezen. Een ruime 27% van de tieners is te zwaar. Zelfs bij vijfjarigen gaat het al hard. Bijna een op de vijf van de vijfjarigen is te zwaar. Ondanks de inspanningen van de wethouder in de vorige en huidige collegeperiode zien we dat er nog steeds meer kinderen te dik blijken. Ik vind dat een ronduit zorgelijke ontwikkeling.

Verkeerde eetgewoonten en weinig beweging leiden al snel tot zwaar overgewicht. En dat heeft vervolgens weer vele negatieve gevolgen voor de gezondheid, waaronder diabetes op jonge leeftijd. Om te ervoor te zorgen dat deze kinderen ook in de toekomst een zorgeloos leven tegemoet gaan en de zorgkosten over twintig jaar niet nog vele malen exponentieel gegroeid zijn, is het belangrijk om het probleem nu doortastend preventief aan te pakken.

Als raadslid heb ik besloten dat dit probleem tot mijn kernactiviteiten als raadslid zal behoren. Ik zal er alles voor doen om ervoor te zorgen dat we over een ruime drie jaar kunnen stellen dat het aantal te dikke kinderen in Amsterdam is afgenomen. In de laatste commissievergadering heb ik de wethouder vragen gesteld over het huidige beleid. Op dit moment werk ik hard aan de uitwerking van een initiatiefvoorstel om zwaarlijvigheid bij jongeren te bestrijden. Ik zal dit plan dit voorjaar aan de gemeenteraad voorleggen, in de hoop dat ik hen ook meekrijg in de strijd tegen obesitas.

Mocht u mij nog tips en adviezen kunnen toesturen die ik mee kan nemen, dan is dat zeer welkom. Mailt u mij gerust op: o.kayar@raad.amsterdam.nl.